Megállópont - Mihályi

Megállópont - Mihályi

Mihályi már több mint 8 évszázada létező település. Egy legenda szerint 1440-ben Luxemburgi Erzsébet (Albert király özvegye) Mihályiban egy odvas fűzfában rejtegette a Visegrádról elmenekített magyar koronát. A fűzfa helyén ma emlékoszlop áll. A település legjelentősebb építészeti emléke a reneszánsz - barokk Dőry kastély, amelynek elődjét Ládonyi Demeter építette 1560 táján. A községnek a XIV. században Szent György tiszteletére szentelt temploma volt. A ma álló Szentháromság templom 1712-ben épült. Az evangélikus templom 1948-ból való. Az Árpád u. 49. szám alatt találjuk "Zsuzsi néni házát", az 1913-ban épült lakóházat (tájházat) a tulajdonos szívesen megmutatja az érdeklődőknek.

Látnivalók:

Döry kastély:

A  falu közepén, négy utca találkozásánál áll a műemlék kastély, amely 1860 táján Jobaházi Dőry Miklós tulajdonába került. Az utcára néző homlokzat közepén az ő kőbe faragott címerük látható. 

 A kerítés kapuján belépve érdemes először megkerülni az épületet, mert a hátsó oldalán egészen más kép fogadja a látogatót. Ott két kerek saroktorony zárja a kastélyt, a köztük levő falak egyszerű formája elárulja az épület jóval korábbi eredetét. Ez a kastély 1550-1560 körül épült, a falu birtokosa, Ládonyi Demeter lakóhelyének. Ekkor az épület mind a négy sarkán kerek torony állt.

 A XVI. század végén a Ládonyi család fiú ágon kihalt. Kastélyát és birtokait veje, Kisfaludy Boldizsár örökölte. A XVII. századtól Rátkyak, Niczkyek birtokolták.

A Rákóczi-szabadságharc idején a kastély leégett, 1709-ben Niczky György a jelenlegi késő reneszánsz formájában újjáépítette a hátsó szárnyat. Erről tanúskodik a Rába-parti homlokzaton található, latin feliratú kőtábla.

z első szárnyakat 1720-1730 körül a Rátkyak építették újjá korai barokk, festett homlokzatokkal. Ezeknek a részeknek korabeli formáját és színezését az udvari árkádos homlokzatok mutatják be.

Az 1700-as évek végétől a Fiáth és a Barthodeiszky család birtokolta a kastélyt, tőlük vette meg 1860-ban a Dőry család. Ők alakították át gótizáló romantikus stílusban.

A XX. század második felében iskola működött benne, majd 1968-tól 1975-ig akkori tulajdonosa, Győr-Sopron megye és az Országos Műemléki Felügyelőség helyreállította a mai formájában.


Zsuzsi néni háza

Aki Mihályiba vetődik, ne hagyja ki a lehetőséget, hogy betekintsen egy eredeti állapotában megőrzött, rábaközi parasztházba.

1913-ban épült a tornácos családi ház és gazdasági melléképületei. Tulajdonosa szüleitől örökölte, családja megőrizte és minden utazónak bemutatja.

Berendezési tárgyai, bútorai a múlt század elejéről valók. Szoba, konyha, disznóölő-konyha és istálló van az épületben. Minden helyiség gerendás mennyezetű.

Megismerhetjük az egykori háztartáshoz szükséges eszközöket, edényeket, a paraszti állattartás szerszámait, a disznóvágás eszközeit. Állatokat is tartanak.

A falakon korabeli fényképek, a Rábaközre jellemző hímzések és díszítő elemek láthatók.


Forrás:  https://mihalyi.eoldal.hu/ 

  • Megállópont - Mihályi

9700 Szombathely Ősz u. 4. • +36 30 352 0579 • info@viasanctimartini.eu