( 1.nap )Pozsony - Mosonmagyaróvár

( 1.nap )Pozsony - Mosonmagyaróvár

Az első nap olyan nevezetességeket tekinthetünk meg az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárutat követve, mint a pozsonyi Szent Márton-dóm, ami egykori koronázótemplomként jelentős történelmi helyszín és ma is fontos egyházi központ. A kor hangulatát megidézve évente megrendezett koronázási napokkal elevenítik fel a pozsonyiak. További megálló az útvonalon Rajka, ahol a római alapokra épült Szent Mártonnak keresztelt-templommal találkozhatunk, ahol több ábrázolás is megjelenik a szent életét bemutatva. A nap végén a 2000 éves múlttal rendelkező kisvárosban, Mosonmagyaróváron tehetjük le kerékpárunkat, ahol felfedezhetjük a Mosonmagyaróvári Várat, a Szent-Gotthárd Templomot és megpihenhetünk a Lajta és a Duna folyók lankás partjain.

További részletek az útvonalról

A szlovák fővárosból, Pozsonyból, egy kellemes, barátságos, jó kerékpáros infrastruktúrával ellátott városból kezdhetjük meg utunkat. Mielőtt nekivágunk az előttünk álló 41 km-es túrának, a túra kezdőpontja a Szent Márton-dóm.  A Duna két partján elterülő város megannyi látnivalót és történelmi emléket kínál számunkra. Pozsony várnegyedében bolyogva, a belváros felé tartva, a Duna partjától nem messze egy impozáns székesegyházat találunk. Az előttünk álló épület a legjelentősebb és legdíszesebb temploma a szlovák fővárosnak. 

Igazi pompáját 200 évnyi folyamatos építése (15. század) – átépítése során érte el. Számos híres mester kézjegyét viseli magán (mint Anton Pilgram, Peter Parler), az egymást váltó nemzedékek olyan kiválóságai fordultak itt meg, akik nevéhez a bécsi Szent István-dóm vagy a prágai Szent Vitus székesegyház építése is fűződik. 


Miért is nevezzük Koronázó templomnak? 

A Habsburgház számos tagját koronázták meg itt, az első ilyen ünnepség 1563. szeptember 8-án zajlott, (II. Maximilian - II. Miksa). Ezt követően újabb 18 alkalommal került sor hasonló eseményre, melyek között ott szerepelt Mária Terézia koronázása is (1741. június 25.). V. Ferdinánd volt az utolsó, aki Szent Márton szobra alatt vehette át a szentistváni magyar királyi koronát (1830. szeptember 28.). A pozsonyi székesegyházban koronázott 11 király és 8 királyné nevét tartalmazó hiányos jegyzék a templom belsejének északi részén található.

A királyok koronázása a királyválasztó gyűlés által jóváhagyott pontos szertartásrend szerint folyt le, ez meghatározta az útvonalat, melyen a koronázási menet haladt az ünnepség egyes állomásaihoz. A leendő uralkodó rendszerint ugyanazon a kapun lépett a városba és ugyanazon az úton haladt végig, mint elődei. Az uralkodók koronázásáról napjainkban évente, a közkedvelt pozsonyi koronázási ünnepségeken emlékeznek meg, amikor a királyok útján lehet végighaladni.

A Szent Márton székesegyházban, a szent lovasszobra előtt megállva az alábbi lelki útravalót kapjuk: 


A templom megtekintése után elindulunk kelet felé a Duna folyását követve a kerékpárúton. 

Az út a kanyargó Duna mellett halad ki a városból, néhol erdős-ligetes területeken át, itt-ott pihenőhelyek és büfék várják, hogy betérjünk. Rusovce / Oroszvár közelében gyönyörű tavak mellett vezet az utunk, majd az utolsó szlovákiai településen tekerhetünk át (Cunovo / Dunacsún), mielőtt átlépnék az országhatárt. Elhagyva Szlovákiát, a magyarországi részen is élvezhetjük tovább az ártéri erdős terület adta nyugodt és csendes hangulatot. A Mosoni-Duna közeli aszfaltúton tekerve, a magyar határtelepüléshez érkezve, Rajka határában egy, az egykori római határerődítményhez, a Limeshez tartozó építmény fogad bennünket. 

A település Szent Mártonnak szentelt, első temploma a XIII. században épült. Tornyát egy római őrtorony falaira építették. A török birodalom utolsó Bécs elleni hadjárata idején, 1683-ban a falu elpusztult. A középkori épületből a torony csúcsíves, mérműves ablakai, déli falának falképe és a 14. századi szentségtartó fülke maradt meg csupán. A templom mai alakját a barokk-korban nyerte el (1741-ben). A nyugati homlokzat egyik szoborfülkéjében a templom névadó szentjének, Szent Mártonnak szobrát láthatjuk. Főoltárának festménye Szent Mártont megdicsőülését ábrázolja. 


Rajkát elhagyva Bezenye felé vesszük az irányt, ahol jelentős német, horvát és magyar nemzetiségi közösség is lakik. A következő célállomásunk, egyben végállomásunk Mosonmagyaróvár, amit Szigetköz kapujának is neveznek. A város története a római korig nyúlik vissza, a Limes, a Duna mentén húzódó határvédelmi rendszer részét képezte. 

A nap fáradalmait a termálfürdő gyógyvízében pihenhetjük ki, amely Európa öt legjobb hatásfokú gyógyvizei közé tartozik, és egy kellemes sétát tehetünk a települést átszelő Lajta -patak mentén, felfedezve a város kincseit – a Habsburg Házat, a Cselley -házat, a Szent Gotthárd templomot, a Várat vagy a Nepomuki Szent János templomot. 

Biciklinket lehetőségünk van biztonságos tárolóban elhelyezni, vagy akár kisebb karbantartásokat végezni a helyi Tourinform iroda által biztosított kerékpárőrzőben, valamint a kihelyezett kerékpár szerelőállványon A Lunczer Vendégházban, vagy akár Kis-Duna Motelben szívesen látják éjszakára a zarándokokat. Természetesen számos további jó minőségű panzió és szálloda is található a településen. 

  • Időtartama: 3 óra
  • Hossza: 40,8 km
  • Nehézsége: Könnyű

Térség: Velo Martini

Megállópontok A túra útvonalán

Megállópont - Rajka - Szent Márton templom

Rajka - Szent Márton templom

A római korban a Duna mentén húzódott a birodalmat védő limes. Ennek egyik (rajkai) őrtornyát a 14. század elején kápolnává...

Bővebben

Megállóhely - Mosonmagyaróvár - Szent Gotthárd Templom

Mosonmagyaróvár - Szent Gotthárd Templom

Az egyes építésképek között nagy a bizonytalanság, annyi bizonyos, hogy korai árpád-kori településünk vegyes népessége, a később...

Bővebben

Megállópont -Pozsony -Szent Márton Székesegyház

Pozsony - Szent Márton Székesegyház

A legrégebbi pozsonyi plébánia.

Bővebben

Vasútállomások A túra útvonalán

Vasútállomás - Mosonmagyaróvár

Mosonmagyaróvár

Cím: Mosonmagyaróvár, Hild János tér 4, 9200

Bővebben

Vasútállomás - Pozsony

Pozsony

851 01 Pozsonyligetfalu, Szlovákia

Bővebben

Látnivalók A túra útvonalán

Látnivalók - Mosonmagyaróvár - Shalom emlékpark

Mosonmagyaróvár - Shalom emlékpark

A vészkorszak 70. évfordulóján, 2015-ben holokauszt-emlékművet adtak át Mosonmagyaróváron. Lebó Ferenc szobrász alkotása a zsidó...

Bővebben

Látnivalók - Rajka - Evangélikus templom

Rajka - Evangélikus templom

Rajkán már a 17. században volt evangélikus templom, amely a török Bécs elleni támadása során elpusztult. Az ellenreformáció...

Bővebben

Látnivalók - Darnózseli -Zsidó temető és Emlékfal

Darnózseli -Zsidó temető és Emlékfal

Zsidó vallásúak az 1800-as évek közepétől éltek a településen. Az 1934-ben egyesített Mosondarnó és Zseli község, Darnózseli...

Bővebben

Látnivalók - Rajka - Szent Márton-templom

Rajka - Szent Márton-templom

A település határában a régészek a római limes építményeit találták meg.

Bővebben

9700 Szombathely Ősz u. 4. • +36 30 352 0579 • info@viasanctimartini.eu