(3.nap) Győr - Pannonhalma

(3.nap) Győr - Pannonhalma

Győrben egyedülálló helyszínen, egyetlen utcában öt vallás öt temploma helyezkedik el egymás közvetlen közelében. Miután eltávolodunk a várostól, és a Balaton, Veszprém irányába követjük a pannonhalmi kerékpárutat, egy nyílt, sík területre érünk, ahol a helyiek szerint mindig fúj a szembeszél. 10 kilométer után a táj megváltozik, magunk mögött hagyjuk a sík Kisalföldet és beérünk a Sokorói-dombságba. Ahogy egyre közeledünk a dombtetőn álló Pannonhalmi Főapátság épületegyütteséhez, minden megtett kilométer után fokozatosan rajzolódik ki lenyűgöző formája. A városba beérve az első kisebb emelkedő után a „Mindenki keresztújtánál” állunk meg, ahol Szent Márton üdvözöl bennünket. Utána erőt gyűjtünk, hogy feltekerjünk az apátság főbejáratához, amely már igazi sportértékkel bír vagy megpihentetjük kerékpárunkat a dombság tövében és gyalogosan fedezzük fel, milyen értékeket rejt és panorámát kínál Szent Márton-hegye.

További részletek az útvonalról

Reggel elindulva, a Rába-kettőshídnál Győr másik folyója, a Rába mutatja meg arcát, változékony, hol sebes, hol lassú, komótos hangulatát. A folyó innen 200 méterre nyugatra torkollik a Dunába és együtt folytatják útjukat a Fekete-tengerig, a Duna-deltáig. A Kossuth utca felé kanyarodva szinte észrevétlenül bújik meg egy zárt udvarba a torony nélkül épült Evangélikus Öregtemplom.

A tőle néhány lépésre található Zsinagóga – mely ma múzeum és koncertterem –jellegzetes félgömb kupoláival és rózsaablakaival annál szembetűnőbb. A szomszédságában álló Református templom magasra nyúló tornya, majd valamivel lejjebb, az út túloldalán épült Szent József plébániatemplom is messziről észrevehetőek. A sort a szerb ortodox templom zárja, mely ma a helyi görögkatolikus közösség hitéletének helyszíne – gyönyörű, ikonokkal borított fala - az ikonosztázion - és faragott padsorai teszik különlegessé. 

A Zsinagóga kivételével az említett templomok az istentiszteletek ideje alatt és vezetett Öt templom túrák alkalmával látogathatók.  

Eltávolodva a Mosoni-Dunától, a várost kelet felé elhagyva a távolban már látszik Szent Márton hegye a Pannonhalmi Főapátsággal, mely méltóságteljesen kíséri végig utazásunkat. A városba érve a síkságot izzasztó dombok váltják, ajánlott a kerékpárunkat megpihentetni az apátsághoz vezető emelkedő alján és gyalog folytatni utunkat. 

Mindenki keresztútja a pannonhalmi „Kistemplom” mellett áll. Az út elején Szent Márton szobra üdvözöl bennünket. Az oszlopok mellett elhaladva a keresztút egy-egy állomását jelképező ábrázolásokat találhatunk. A keresztutat elhagyva, felfelé vesszük az irányt a hegyre, a Szent Márton-Bazilika ragyogó kupolája követ minket. Utunk során vissza-vissza pillantva zöldellő fás lankák és mezők töltik be a tájat.  

A Főapátság bejáratát átlépve macskaköves úton megannyi látnivaló fogad bennünket - a Szent Márton Bazilikát, a Kerengőt vagy a Magyarországhoz kapcsolódó ereklyéket őrző és 400.000 kötettel rendelkező könyvtárat mindenképp érdemes megtekinteni. 

Az Apátságból kilépve, a helyi tanösvényt követve jutunk el a Boldogasszony-kápolnához. A Főapátságot körbevevő parkerdőben található, 20 méter magas kilátójából, a Sokorói-dombság hullámai bukkannak fel előttünk, tiszta időben jól látni a Bakony északi vonulatait is. A fák lombkoronája fölé kinyúló sétányról is élvezhetjük az alattunk elterülő táj szépségét. A sétány az egyik legrégibb keresztény szimbólum, a hal formáját mutatja.

Természetesen a minőségi finomságok itt sem maradhatnak el. Az apátság védjegyével ellátott kiváló borokat, likőröket, nassolnivalókat, apátsági receptek alapján gyógynövényekből és levendulából készült teákat fogyaszthatunk, vásárolhatunk. Pincetúrán az egyedülálló apátsági pincészetben is megkóstolhatjuk a helyi borokat, sőt Szent Márton napja környékén már kaphatunk a nevét viselő borból, a St. Martinus-ból is.

Este megpihenhetünk a helyi szálláslehetőségeket kihasználva, vagy visszaindulhatunk Győrbe kerékpárral vagy vonattal.


  • Időtartama: 1 óra
  • Hossza: 20,5 km
  • Nehézsége: Könnyű

Térség: Velo Martini
Szintkülönbség: 10 m

Megállópontok A túra útvonalán

Megállópont - Pannonhalma

Pannonhalma

Pannonhalma város látnivalói: Gyümölcsoltó Boldogasszony -templom, Mindenki keresztútja, Holocaust emlékmű és zsinagóga, ...

Bővebben

Megállópont - Pannonhalma - Gyümölcsoltó Boldogasszony -templom

Pannonhalma - Gyümölcsoltó Boldogasszony -templom

Gyümölcsoltó Boldogasszony-templom A templom alapjai 12-13. századiak. Körülötte középkori temető volt. A templomot 1734-ben...

Bővebben

Megállóhely - Pannonhalma - Mindenki keresztútja

Pannonhalma - Mindenki keresztútja

A 2014 őszén átadott keresztút a plébániatemplom melletti parkban, a Szent Márton-szobor mögött található. A...

Bővebben

Megállópont -Pannonhalma - Holocaust emlékmű és zsinagóga

Pannonhalma - Holocaust emlékmű és zsinagóga

Holocaust emlékmű és zsinagóga Az emlékművet a városból és a térségből a II. világháború alatt elhurcolt zsidók emlékére...

Bővebben

Megállópont - Pannonhalma Főapátság

Pannonhalma -Főapátság

A Pannonhalmi Bencés Főapátság 996-ban alapított és azóta is folyamatosan működő Szent Benedek-rendi monostor, Magyarország...

Bővebben

Vasútállomások A túra útvonalán

Vasútállomás - Győr

Győr

Győr, 9021, Révai Miklós utca 4.

Bővebben

Vasútállomás - Pannonhalma

Pannonhalma

Pannonhalma Petőfi utca 61.

Bővebben

9700 Szombathely Ősz u. 4. • +36 30 352 0579 • info@viasanctimartini.eu